Petäjäveden radio- ja puhelinmuseo


Go to content

Meistä lyhyesti

Petäjäveden radio- ja puhelinmuseota ylläpitää vuonna 1995 perustettu Petäjäveden Vanhojen Viestilaitteiden Museon Tukiyhdistys ry. Museon kokoelma ja hallinto täyttävät museoviraston kriteerit ja siten museo on saanut toistuvasti valtion harkinnanvaraista avustusta toimintansa kehittämiseen. Museon kokoelmat ovat esillä Petäjäveden entisessä vanhainkodissa. Valtaosa näyttelystä on 1916 rakennetun kiinteistön ullakkotilassa, josta on näyttelykäyttöön kunnostettua tilaa yli 350 neliömetriä. Varsinaiseen näyttelyyn pääsee portaita pitkin, katutason hotellikerros soveltuu liikuntarajoitteisillekin.

Museo avoinna

  • Normaalisti arkisin 11-15, tarkista varmuuden vuoksi puhelimella mahdolliset poikkeukset. Suljettu aattoina ja pyhinä.
  • Muulloin sopimuksesta ilman lisämaksua jopa yhdellekin kävijälle.


Pääsymaksut:

  • Aikuiset 5€, lapset aikuisten seurassa ilmaiseksi.
  • Yhteislipulla 6€ myös Keski-Suomen tieliikennemuseoon.
    Yhteislippu on voimassa vuoden. Talvikaudella vierailu tieliikennemuseoon on sovittava erikseenMuseon kokoelmassa on yli 3000 luetteloitua esinettä ja kymmeniä tuhansia dokumentteja.Vanhin esillä oleva radiomme on vuodelta 1924, vanhin elektroniputki vuodelta 1918 ja vanhin puhelin 1880-luvulta.
Päätehtävänämme pidämme suomalaisen sähköisen viestinnän historian tallettamista. Museossa on merkkikohtaiset näyttelyt suurista suomalaisista radiotehtaista Asa, Helvar ja Salora sekä lisenssivalmistaja Suomen Philipsistä. Lisäksi suomalainen ja ulkomainen sotilas- ja ammattiradiotuotanto esittäytyy omana osastonaan.

Museon kokoelma ja hallinto täyttävät museoviraston kriteerit ja museo onkin saanut valtion harkinnanvaraista avustusta toimintansa kehittämiseen.

Toukokuun 2014 rompepäivä on lauantaina 24.5. kello 9-13.

Antiikkielektroniikan kirpputoritapahtumaan ja museoon on tuolloin vapaa pääsy. Rompepäivän päätteeksi järjestetään huutokauppa, jos huutokauppaan ilmoitetaan etukäteen myytäviä eriä. Entisöintikilpailu rompepäivän yhteydessä: Klikkaa sääntöihin

Katso 2013 rompepäivän video.


Uusi näyttely joulukuussa 2013
Avaamme uudistetun perusnäyttelyn yleisölle itsenäisyyspäivän aattona. Uutta on muun muassa Suomen Radiohistoriallisen Seuran ”Hall of Fame” -kunniajäsenseinä ja tiivistetty radion historia -esitys. Olemme Ossi Rantapuskan avulla luoneet näyttelyyn uuden, sähköisen tiedonhakusovelluksen, joka mahdollistaa esinekohtaisen tiedon hakemisen suoraan museon luetteloista. Tutustu myös pienoisnäyttelyyn Sähköinen tietoturva kautta aikojen. Näyttelyitä ovat apurahoin tukeneet Suomen Kulttuurirahasto sekä Liikenne- ja viestintäministeriö.

Tietoturvallisuuden ja viestinnän historian luentosarja: 19.12. kirjailija Mikko Porvali: ”Tiedusteluhistoriaa Keski-Suomessa”. 15.1. Jussi Harola, kirjan Yhteys! -kirjoittaja: "Puolustusvoimien viestivälineet", 12.2. poliisiviestitarkastaja Pertti Keinänen: "Poliisiradioverkon historiaa."
Tilaisuudet ovat maksuttomia yleisölle. Luennot alkavat kello 18 auditorio Miilussa, Miilutie 4, Petäjävesi


Katso esittelyvideo museostamme. Tässä noin viiden minuutin videossa työntekijämme Piia Pietarinen esittelee sinulle museomme helmiä Ossi Rantapuskan seuratessa kameran takaa. Katso suomenkielinen video.
Englanninkielinen video on hieman erilainen. Katso englanninkielinen video.

Huomaa, että löydät meidät nyt myös
Facebookista.

Ota yhteyttä

sähköpostitse

tai puhelimella 0440 732 813


Back to content | Back to main menu
> >